ZWANGERschap

Zwanger zijn en Pilates


Ook tijdens én vlak na de zwangerschap kan bij Bidalasana Pilates beoefend worden, maar wel in een speciaal daarvoor aangepaste, zachte vorm: ZWANGERSCHAPSPILATES.

Gewoon lekker een uurtje voor jezelf met veel bewegen maar ook ontspannen. Veilig en effectief!

 

Zwangerschapspilates wordt bij Bidalasana gegeven in de (gewone) groepslessen van Pilates.

Klik hier voor het lesrooster.

De oefeningen worden in deze lessen speciaal voor de zwangeren in de groep op individuele basis zonodig aangepast aan hun fase van de zwangerschap.

Lichaamsbeweging is van essentieel belang tijdens de zwangerschap. Het vergemakkelijkt je zwangerschap en de bevalling, en het zorgt ervoor dat je na de bevalling niet al teveel zal aankomen. Door geregeld Zwangerschapspilates te beoefenen nemen je conditie en kracht toe en verkrijg je meer uithoudingsvermogen. De bekkenbodem wordt sterk en je zal tijdens je bevalling fitter zijn. Door de oefeningen raakt je huid meer doorbloed en is elastischer en sterker.
Zwangerschapspilates bij Bidalasana is de ideale bewegingsvorm voor zwangere vrouwen die –  zonder veel poespas – gewoon lekker willen blijven bewegen, maar dan wel op een veilige en effectieve manier, met veel aandacht voor de bekkenbodem en een correcte houding van het lichaam.

Daarnaast is het ook heel goed voor vrouwen die ná de zwangerschap weer voorzichtig willen gaan sporten, om daarmee hun lichaam te laten herstellen van de bevalling en hun oude figuur terug te krijgen.

In Nederland is Zwangerschapspilates nog niet zo bekend, wel in onze buurlanden en de USA.
Zwangerschapspilates wordt gegeven bij Studio Bidalasana te Leidschendam. Om deze lessen te kunnen geven is hiervoor een training gevolgd bij de Engelse Yolande Green, een expert op het gebied van Pilates en van inspanning en zwangerschap. Yolande Green heeft meerdere boeken geschreven over dit onderwerp.

 

Tarieven: voor Zwangerschapspilates geldt hetzelfde tarief als voor de gewone Pilateslessen. (Klik hier voor de tarieven.)

Geldigheid 10-rittenkaart in geval van zwangerschap:
Mocht je je kaart (die 12 weken geldig is) niet vol krijgen vóór de bevalling, dan wordt het aantal open gebleven ‘strippen’ op de kaart verrekend op een nieuwe kaart als je die ná je bevalling koopt. De kosten van het aantal strippen dat je nog over had op de oude kaart (die dan niet meer geldig is), krijg je vergoed bij aanschaf van de nieuwe kaart (op vertoon van je oude kaart). N.B.: Als je géén nieuwe kaart koopt, is er in principe ook géén restitutie mogelijk!

De nieuwe kaart kun je vervolgens gebruiken voor weer een serie Zwangerschapspilateslessen of (op termijn) voor de gewone Pilates- of Yogalessen bij Bidalasana. Alles onder het voorbehoud dat er voldoende plek is...
Zit je net voor je bevalling en je kaart is al vol, dan kun je losse lessen kopen tot aan je bevalling, en hoef je dus niet per se een nieuwe kaart aan te schaffen.

Pilates tijdens de zwangerschap (prenatale fase)
Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap, zeker na de eerste drie maanden. De stand van de ruggenwervel wijzigt en het bekken kantelt. Ook maakt het lichaam extra hormonen aan. Al deze zaken kunnen er voor zorgen dat zwangere vrouwen lichamelijke problemen ondervinden. Het beoefenen van Zwangerschapspilates helpt de lichamelijke klachten die daaruit ontstaan te verminderen.
Wat leveren de oefeningen je op?
  • Je leert hoe je de bekkenbodemspieren kunt aanspannen en ontspannen (belangrijk bij de bevalling!);
  • Rug, bekkenbodem en buikspieren worden sterker (belangrijk, want als deze spieren sterk zijn heb je veel minder kans op allerlei zwangerschap-gerelateerde klachten, zoals rugpijn en bekkeninstabiliteit);
  • Je krijgt een betere lichaamshouding, ademhaling en bloedcirculatie;
  • Er worden technieken gebruikt die zowel ontspanning als energie geven.
Kortom, de oefeningen helpen je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

In welke periode van de zwangerschap kun je de lessen volgen?
Op elk gewenst moment gedurende de zwangerschap kan worden begonnen met Zwangerschapspilates. Bij de oefeningen wordt individueel rekening gehouden met de verschillende stadia van de zwangerschap. Afhankelijk van hoe de zwangerschap verloopt, hoe je je voelt en hoe getraind het lichaam is, kan tot kort voor de bevalling Zwangerschapspilates beoefend worden.

Pilates ná de bevalling (postnatale fase)
Na de bevalling kan vanaf ca. 6 weken weer voorzichtig begonnen worden met lichte oefeningen. In het geval van een keizersnede en bij complicaties is het echter raadzaam langer te wachten.
Zo vlak na de bevalling is Zwangerschapspilates een ideale bewegingsvorm. Na minimaal 6 maanden kan weer begonnen worden met het beoefenen van 'gewone' Pilates.
Wat leveren de oefeningen je op?
  • De oefeningen helpen je lichaam te herstellen van de bevalling;
  • Ze helpen je figuur terug te krijgen;
  • Je kunt met deze oefeningen toch weer snel op een veilige en verantwoorde wijze bewegen.
Manier van oefenen
De oefeningen zijn veelal hetzelfde als die tijdens de zwangerschap, aangezien rekening moet worden gehouden met de hormonen die door de zwangerschap nog in het lichaam aanwezig zijn (zeker als/zolang je je borstvoeding
geeft).

N.B.: Net zoals bij andere sportbeoefeningen gedurende en vlak na de zwangerschap is het raadzaam een verloskundige c.q. arts te raadplegen vóór dat met Zwangerschapspilates wordt begonnen.
Met name als je last hebt/had van complicaties tijdens je zwangerschap; als je last hebt van hart of longen, als je een aandoening hebt m.b.t. je spieren of botten; als je lijdt aan diabetes, als je een hoge bloeddruk hebt; als je meerdere miskramen hebt gehad, of als je vóór je zwangerschap al leed aan bepaalde lichamelijke klachten. (Zie ook de
Algemene Voorwaarden.)