YOGA


Bij Bidalasana Body & Mind wordt met name HATHA YOGA beoefend; het lichaam en beweging zijn de uitgangspunten.
Door actieve lichamelijke inspanning komen uiteindelijk zowel lichaam als geest tot rust. Er is dus niets zweverigs aan...

Al eeuwen lang leert yoga mensen meer bewust te zijn van de relatie tussen lichaam en geest. 'Yoga is not about touching your toes; it is what you learn on the way down.'
Yoga helpt je om, door het aannemen/houden van fysiek uitdagende poses, het vermogen te ontwikkelen om lichamelijk ongemak te accepteren, zonder oordeel en met een kalme geest. Dit leert je om ook in andere lastige situaties bij jezelf te blijven.

Yoga is een uitdaging voor lichaam en geest, maakt je lenig en sterk, vergroot je uithoudingsvermogen, evenwicht en concentratievermogen. Yoga is goed voor de longen, bloedsomloop, spijsvertering en de organen, klieren en spieren. De lichamelijke weerstand wordt verbeterd, doordat het natuurlijk evenwicht wordt hersteld. Met yoga leer je hoe je je lichaam kunt ontspannen en je geest beter tot rust kunt laten komen; yoga ontspant dus lichaam én geest.

Yoga bij Bidalasana Body & Mind

 

Yoga bij Bidalasana Body & Mind kan ook door beginners in yoga heel goed gebruikt worden voor de verbetering van hun algemene welzijn, en voor het verkrijgen van lichamelijke/geestelijke rust, bewustwording en flexibiliteit.

 

Hatha Yoga

In Hatha Yoga is het lichaam het uitgangspunt om tot zelfbeheersing en rust te komen.
Dit gebeurt door het oefenen van het zelfbewustzijn in alle delen van het lichaam. Er wordt hierdoor evenwicht verkregen, of herkregen, tussen de energieën/stromingen in het lichaam. Als de stromingen in volkomen evenwicht zijn, beschikken we over een goede gezondheid en voelen we ons goed.
Pas als we de in ons lichaam werkzame krachten leren kennen, kunnen ze daarna goed gebruikt en beheerst worden. En pas dan zal de geest echt tot rust kunnen komen.

Hatha Yoga maakt gebruik van:

  • Asana's: lichamelijk actieve oefeningen en houdingen, (zowel dynamisch als statisch uitgevoerd);
  • Pranayama: ademhalingsoefeningen;
  • Ontspannings- en meditatieoefeningen (om de geest tot rust te brengen).

"Your body exists in the past and your mind exists in the future. In yoga, they come together in the present."
B.K.S. Iyengar