WORKSHOPS


WORKSHOP 'BackMitra®'

Verbeter de conditie van je rug

 

DATUM: --

 

TIJD: --
 

Bidalasana Body & Mind, Leidschendam

 

 

 

Kosten: 15,- euro p.p. (rekeningnr.: NL84 INGB 0000 529389, t.n.v. S.H. van Gelder te Leidschendam).

Meld je aan: via de e-mail (info@bidalasana.nl). Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van de e-mail.

 

Wat is de BackMitra®?

De BackMitra® is een effectief hulpmiddel bij het verbeteren van de lichaamshouding en het versterken van de rug.
Bij dagelijks zo'n 10 tot 15 minuten oefenen zal je binnen enkele weken resultaat zien. Beetje bij beetje wordt je rug soepeler en keert je wervelkolom terug naar zijn natuurlijke kromming. Het kan zijn dat je daardoor zomaar een paar centimeter groeit!
De BackMitra® heeft bewezen een grote hulp te zijn om rugpijn, schouderpijn en nekpijn te voorkomen en te verlichten. Bij condities als CTS (Carpal Tunnel Syndrom) en RSI (Repetitive Strain Injuries) /RMD (Repetitive Motion Disorder) treedt er directe verbetering van de symptomen op.

 

Hoe werkt de BackMitra®

Rugpijn is vaak een gevolg van een slecht uitgelijnde wervelkolom. Terwijl de rugspieren de slecht uitgelijnde wervels proberen te ondersteunen, raken ze in een staat van permanente spanning. Wanneer dit gebeurt, wordt de bloedstroom door het weefsel gehinderd. Hierdoor verhardt de spier en begint pijn te doen.

Door de uitlijning van de wervelkolom te verbeteren kunnen de rugspieren ontspannen; de bloedstroom verbetert en de rugpijn zal minder worden.
Door de BackMitra® te gebruiken, begin je druk uit te oefenen op plaatsen van de wervelkolom waar er een excessieve kromming is. Hierdoor zullen de wervels naar een nieuwe - beter uitgelijnde - positie bewegen en krijgen onderliggende spiergroepen de kans te ontspannen. Na enige tijd blijft de wervelkolom steeds langer in de nieuwe positie en keert je rug terug naar zijn natuurlijke gezonde toestand.

De workshop

De workshop is voor iedereen geschikt. Oefeningen op de BackMitra® zullen worden afgewisseld met andere oefeningen.

 

Meer info over de BackMitra® vind je op https://backmitra.nl/


WORKSHOP 'KLASSIEKE PILATES'

Soepel als een kat met matoefeningen zoals Joseph H. Pilates ze zelf ooit beschreven heeft

 

 

DATUM: --

 

TIJD: --

 

Bidalasaa Body & Mind, Leidschendam

 

Kosten: 15,- euro p.p. (rekeningnr.: NL84 INGB 0000 529389, t.n.v. S.H. van Gelder, Leidschendam). 

Meld je aan: via de e-mail (info@bidalasana.nl). Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van de e-mail.

 

Contrology

De Pilates-methode is een uniek systeem van rek- en krachtoefeningen en al meer dan 80 jaar geleden door Joseph H. Pilates (1880-1967) ontwikkeld. Hij noemde zelf zijn methode 'Contrology'.
Van het beoefenen van deze methode krijg je sterke, soepele spieren, een betere houding, meer lenigheid en een betere balans. Je leert je aan om je dieper gelegen (buik)spieren te activeren. Het is een ketentraining waarbij je hele lichaam wordt geprikkeld; alle spieren worden getraind. Hierdoor worden overbelaste spieren ontlast en verwaarloosde spieren geactiveerd en versterkt. Je verkrijgt een complete controle over je lichaam.
In 1945 publiceerde Joseph H. Pilates 'Return to Life Through Contrology', waarin hij 34 matoefeningen beschrijft, geïllustreerd met foto's. In dit pamflet schrijft hij o.a.: "Contrology (...) was conceived to limber and stretch muscles and ligaments so that your body will be as supple as that of a cat (...)". De oefeningen moesten op reguliere basis en met het juiste aantal herhalingen heel precies worden uitgevoerd.
De workshop 'Klassieke Pilates' bij Bidalasana is gebaseerd op deze oefeningen.

Verschil tussen klassieke Pilates en hedendaagse Pilates
Klassieke Pilatesoefeningen: overeenkomsten met yoga
De oefeningen zoals Joseph H. Pilates ze in 1945 beschreef, zijn niet alleen gericht op het versterken van de 'core' (kernspieren), maar ook op het tegelijkertijd lenig en lang maken van de wervelkolom én ledematen.
Om de rug soepel te maken wordt de wervelkolom alle kanten maximaal op bewogen. Ook de heupen en schouders bewegen tijdens de oefeningen mee en de spieren worden - als bij yoga - opgerekt.

Hedendaagse Pilatesoefeningen
Later heeft de Pilates-methode (onder invloed van zijn protegés) zich geëvolueerd tot een methode waarbij tijdens de oefeningen bekken en schouders vooral worden gestabiliseerd; ze bewegen niet of nauwelijks mee...
Tegenwoordig wordt daarbij vooral uitgegaan van de neutrale stand van de wervelkolom en het bekken, waarbij er slechts een lichte holling in de onderrug dient te zijn. In vergelijking met de klassieke Pilates is er tegenwoordig veel minder focus op het verlengen van de spieren.


De workshop

De workshop is een intensieve (!) Pilatesles, waarbij de buikspieren getraind worden en de spieren opgerekt.
Heel geschikt voor mensen die al (enige tijd) Pilates beoefenen en die eens willen meemaken hoe de oefeningen
zoals zij die nu kennen oorspronkelijk bedoeld zijn.
Ook is de workshop geschikt voor mensen die weinig tot geen ervaring met Pilates hebben, mits ze echter geen blessures hebben.


WORKSHOP 'FLOW YOGA'

Pep jezelf op met energieke en krachtige oefeningen  

 

DATUM: --

 

TIJD:  

 

Bidalasana Body & Mind, Leidschendam

 

 

 

Kosten 15,- euro p.p.  (rekeningnr.: NL84 INGB 0000 529389, t.n.v. S.H. van Gelder, Leidschendam). 

Meld je aan: via de e-mail (info@bidalasana.nl). Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van de e-mail.

 

Wat is Flow Yoga?

Flow Yoga is een vloeiende, dynamische en krachtige vorm van yoga. 
De stijl stamt - net als Power Yoga - af van Ashtanga Vinyasa Yoga. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow Yoga. Je kunt het het beste voor je zien als coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een serie oefeningen.
Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis; deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana's om variatie binnen de flow toe te kunnen passen.

Effecten van Flow Yoga
Het positieve effect op het lichaam kan op veel verschillende niveaus worden ervaren. Flow Yoga wordt soms benoemd als yoga in aerobic stijl, vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat. Dat is waarom je alles er zo lekker uit kunt zweten tijdens een Flow Yogales: je geeft je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt een gezonde glans. Een Flow Yogales zorgt ervoor dat je veel energie krijgt!

De workshop
E
nige ervaring met yoga gewenst. Gezien het dynamische karakter is de workshop NIET geschikt voor mensen met blessures.


WORKSHOP 'YIN YOGA'

Verdiepende serie Yin Yoga-oefeningen

   

 

DATUM: -- 

TIJD: --

 

Bidalasana Body & Mind, Leidschendam

 

 

Kosten 15,- euro p.p.  (rekeningnr.: NL84 INGB 0000 529389, t.n.v. S.H. van Gelder, Leidschendam). 

Meld je aan: via de e-mail (info@bidalasana.nl). Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van de e-mail.

 

Wat is Yin Yoga? 
Yin Yoga is een rustige, zachte vorm van yoga, waarbij de houdingen die je aanneemt vooral gericht zijn op het versterken en het versoepelen van de dieperliggende, stijve, niet-elastische lagen in je lichaam: je bindweefsel en gewrichten.
Mensen die veel sporten, maar ook mensen met een zittend beroep, belasten veel hun gewrichten en bindweefsel. Bij een zittend beroep worden met name de gewrichten en bindweefsel in bekken en rug belast, doordat de houding niet goed is. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden.  
Je leert door de Yin Yoga-oefeningen spierspanning juist 'los te laten'. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Yin Yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken. Bovendien zorgen de oefeningen ervoor dat de energiestromen in het lichaam weer op gang kunnen komen.

In Yin Yoga worden houdingen langer vast gehouden, zodat je meer tijd hebt om je eigen grenzen te verkennen en te verleggen. De oefeningen hebben een rustig karakter en zijn juist lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen. Je keert als het ware helemaal bij jezelf naar binnen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam beter te leren voelen en te accepteren.

 

De workshop

De workshop 'Yin Yoga' bij Bidalasana is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning, maar niet bang zijn voor de confrontatie met hun eigen lichaam en geest. (Je kunt jezelf namelijk nogal 'tegenkomen' tijdens deze verdiepende serie oefeningen...) Ervaring met enige vorm van Yoga is niet per se nodig, maar wel aan te bevelen. 


WORKSHOP 'SLAAPYOGA' / 'YOGA NIDRA'

Stil liggen, luisteren en ontspannen

 

 

DATUM: --

TIJD: --

 

Bidalasana Body & Mind, Leidschendam

 


Kosten
 7,50,- euro p.p. (rekeningnummer NL84 INGB 0000 529389, t.n.v. S.H. van Gelder, Leidschendam)

Meld je aan: via de e-mail (info@bidalasana.nl). Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van de e-mail.

 

Wat is slaapyoga?
Slaapyoga is een moderne, toegankelijke versie van 'Yoga Nidra'.
Yoga Nidra is een vorm van 'lucide' slapen, wat onder de diepst mogelijke staten van ontspanning valt, terwijl de beoefenaar nog steeds bij bewustzijn is. 
Bij de slaapyoga lig je helemaal stil; je hoeft alleen maar te luisteren en te ontspannen. Slaapyoga leidt je door verschillende stadia van ontspanning. Dit voorkomt dat je in diepe slaap valt. Je komt in een staat tussen waken en slapen in. Het is te vergelijken met een 'powernap' of de eindontspanning aan het einde van elke yogales.

 

Effecten van slaapyoga

Het meeste effect van slaapyoga bereik je natuurlijk (zoals alle vormen van yoga) als je het regelmatig beoefent.
Slaapyoga heeft een diep ontspannende werking op het lichaam en de geest. Het heeft een positieve werking op het slaapgedrag, waardoor in- en doorslapen eenvoudiger wordt. Je kunt er zelfs slaap mee inhalen. Regelmatige beoefenaars ervaren na een sessie slaapyoga dezelfde ontspannenheid als na drie uur slaap!
De spierspanning komt tijdens slaapyoga op een laag pitje te staan, en je hersenen komen tot rust doordat er geen bewegingen worden aangestuurd. Tijdens een slaapyoga-sessie wordt het onderbewustzijn aangesproken op een positieve en helende wijze. Op die manier kunnen ook mentale spanningen worden getransformeerd en losgelaten.

 

De workshop
We beginnen de workshop met wat simpele rek- en strekoefeningen, maar daarna wordt er alleen nog maar volledig stil gelegen. Iedereen kan er dus aan meedoen! Je hoeft geen yoga-ervaring te hebben.
Aan het begin van de workshop krijg je de vraag een 'krachtspreuk' - een positieve zelfbevestiging - uit te spreken voor jezelf. Deze beïnvloedt de diepe lagen van je bewustzijn tijdens de slaapyoga. Je plant daarmee als het ware een zaadje in je onderbewustzijn. Tijdens de workshop focus je - al luisterend - op je eigen ademhaling en lichaamssensaties.

 

Voorbereiding
Zorg er voor dat je géén volle maag hebt; neem hoogstens een half uur voor het begin van de workshop iets lichts te eten (een cracker of wat fruit).
Trek makkelijk zittende kleding aan, en draag om te voorkomen dat je afkoelt sokken en een vestje of een trui. In de studio zijn ook dekentjes die gebruikt kunnen worden. Doe sieraden en bril af tijdens de workshop.


WORKSHOP 'Hart Chakra Meditatie'
Laad jezelf op met nieuwe energie, en laat oude, verbruikte energie los

 

DATUM: -- 

 

TIJD: --

Bidalasana Body & Mind, Leidschendam

 

 

Kosten: 10,- euro p.p. (rekeningnr.: NL84 INGB 0000 529389, t.n.v. S.H. van Gelder, Leidschendam). 

Meld je aan: via de e-mail (info@bidalasana.nl). Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst van de e-mail.

 

Hart Chakra Meditatie
Deze meditatie op muziek is heel goed geschikt om het hartchakra te reinigen en stelt je in staat je leven meer vanuit je hart te beleven. Een groot deel van deze meditatie wordt er - als in een dans - bewogen op muziek.
Het ritme van de rustige, harmonieuze muziek helpt het lichaam om op een ontspannen manier de ademhalingsoefening uit te oefenen in een aantal fases. Het resultaat is dat je jezelf op kunt laden met nieuwe energie, en oude verbruikte energie los kan laten.
De workshop is geschikt voor iedereen; je hoeft er géén ervaring met yoga en/of meditatie voor te hebben.